Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[PROPOZYCJA] Rozbudowa oraz zmiana funkcji garażu
Ananas Offline
Nowy

*
09-15-2026, 09:14 PM
Propozycja rozbudowy garażu przy Kwadraciaku oraz dodania podobnych punktów na Sandy i Paleto.

Garaż działałby jako punkt odbioru własnych pojazdów, można byłoby wyciągnąć z niego dowolny posiadany samochód, niezależnie od miejsca, w którym został wcześniej zaparkowany.
Obecnie pod U mamy już możliwość schowania pojazdu z mapy. Dzięki temu gracz, który zostawił samochód kilka kilometrów dalej, mógłby go po prostu schować, udać się do najbliższego garażu i ponownie go wyciągnąć, zamiast wracać przez pół mapy po auto.
Korzyści:
  • szybszy dostęp do własnych pojazdów,
  • brak konieczności wracania kilka/kilkanaście kilometrów po zostawione auto,
  • praktyczne wykorzystanie istniejącej opcji chowania pojazdu pod U,
  • możliwość szybkiego odzyskania auta np. przed wizytą u mechanika lub dalszą podróżą,
  • większa wygoda dla graczy,
  • większe wykorzystanie garaży w mieście, Sandy i Paleto.

Dodatkowo taka zmiana daje większe możliwości rozwoju systemu pojazdów w przyszłości. Jeżeli pojawią się np. bardziej rozbudowane bagażniki, przechowywanie przedmiotów lub inne funkcje związane z samochodami, garaż mógłby stać się jednym głównym miejscem do zarządzania pojazdem i jego zawartością. Pozwoliłoby to lepiej połączyć obecne oraz przyszłe mechaniki w jeden spójny system  Cool

Prince Offline
Moderator Forum

Moderatorzy Forum
09-16-2026, 05:49 AM
dobra propozycja Big Grin jestem na tak :p

[Obrazek: L6CfICZ.gif]
Support Team od 13.04.2026 do 14.05.2026
Testowy Moderator Forum od 14.05.2026 do 02.07.2026
Moderator Forum od 02.07.2026 do xx.xx.xxxx
Kasjer Offline
Użytkownik

*
09-16-2026, 06:02 AM
A ja jestem na NIE.

Uważam, że powinniśmy się trzymać RP tam gdzie jeszcze nie koliduje to z innymi rzeczami.

Po to jest to parkowanie, żeby gracz wiedział gdzie to auto trzyma i w jakiś sposób odwzorowało RP.
Można też zostawić pojazd w swoim domu (można mieć kilka).

Uważam, że jeśli damy dostęp do spawnowania własnych pojazdów w kilku miejscach (mówiąc kolokwialnie "teleportowanie aut") za chwilę pojawią się propozycje spawnowania trucków w różnych miejscach, teleportowanie graczy po różnych spawnach (firma,spoty) etc.

Wiem, że to nie jest serwer w pełni RP, ale uważam że powinno zostać jak jest, wiadomo - to tylko moje skromne zdanie, tak jak zostałem pokierowany, żeby swoje opinie wyrażać na forum Smile

Pozdro!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-16-2026, 06:03 AM przez Kasjer.)
Ananas Offline
Nowy

*
2 godzin(y) temu
(09-16-2026, 06:02 AM)Kasjer napisał(a): A ja jestem na NIE.

Uważam, że powinniśmy się trzymać RP tam gdzie jeszcze nie koliduje to z innymi rzeczami.

Po to jest to parkowanie, żeby gracz wiedział gdzie to auto trzyma i w jakiś sposób odwzorowało RP.
Można też zostawić pojazd w swoim domu (można mieć kilka).

Uważam, że jeśli damy dostęp do spawnowania własnych pojazdów w kilku miejscach (mówiąc kolokwialnie "teleportowanie aut")  za chwilę pojawią się propozycje spawnowania trucków w różnych miejscach, teleportowanie graczy po różnych spawnach (firma,spoty) etc.

Wiem, że to nie jest serwer w pełni RP, ale uważam że powinno zostać jak jest, wiadomo - to tylko moje skromne zdanie, tak jak zostałem pokierowany, żeby swoje opinie wyrażać na forum Smile

Pozdro!

Kasjer, rozumiem Twój argument od strony RP, ale moim zdaniem trochę za mocno trzymamy się tutaj realizmu, którego sam GrandTruck i tak nie zachowuje w 100%.
Już teraz pod U możemy schować samochód niezależnie od tego, gdzie fizycznie stoi. Moja propozycja nie zakłada więc, że auto nagle pojawia się obok gracza, tylko że po jego schowaniu można podjechać do jednego z garaży, np. w mieście, Sandy czy Paleto, zapłacić np. 100–500$ i tam je wyciągnąć.

Przykład: mam samochód pod domem na Sandy, jestem w mieście i chcę zrobić mu przegląd. Na pomocy drogowej jest jedna osoba i zaraz wychodzi. Obecnie musiałbym dostać się na Sandy, zabrać auto i wrócić, przez co druga osoba czeka 10–15 minut. Przy tej mechanice chowam auto przez U, jadę do garażu w mieście, płacę za jego wyciągnięcie, robię przegląd i tyle.

Nie musi to nawet zmieniać jego właściwego miejsca zaparkowania. Jeżeli samochód był pod domem na Sandy, po ponownym schowaniu nadal może tam pozostać. Garaż dawałby po prostu czasowy dostęp do własnego pojazdu w innej lokalizacji. Przy większej liczbie samochodów też ma to sens, bo wożenie każdego po kolei na przegląd czy tuning potrafi zająć masę czasu.

Nie do końca rozumiem też argument z teleportowaniem graczy, bo możliwość wyboru miejsca respawnu już istnieje. Wystarczy się przelogować i przy wejściu na serwer możemy wybrać respawn na swojej chacie, firmie, frakcji czy innych dostępnych punktach, np. Paleto albo porcie. Czyli sam serwer już teraz stosuje takie uproszczenia dla wygody gracza 

Tym bardziej że GrandTruck z założenia nie jest serwerem stricte RP. Według mnie ważniejsze jest, żeby mechanika była logiczna, zbalansowana i przyjemna w grze, a nie żeby za wszelką cenę odwzorowywała rzeczywistość 1:1. Wszystko jest oczywiście do dogadania, ale nie widzę tutaj czegoś, co zaburzałoby zamysł serwera. To byłoby po prostu rozwinięcie mechanik, które już teraz na GrandTrucku istnieją.

Skocz do:

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Kontakt | GrandTruck - forum serwera | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS