![]() |
|
Informacje dot. projektu 22.04.2026 - Wersja do druku +- GrandTruck - forum serwera (https://forum.grandtruck.pl) +-- Dział: Dział ogólny (https://forum.grandtruck.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Aktualności (https://forum.grandtruck.pl/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Informacje dot. projektu 22.04.2026 (/showthread.php?tid=361) |
Informacje dot. projektu 22.04.2026 - ScaNn3r - 04-22-2026 Witajcie drodzy gracze, zacznę od kilku zdań wstępu, jako że kiedyś często pisałem przeróżne posty dotyczące aktualizacji, zmian, informacji i wielu innych tematów ale trochę się wyszło z wprawy, więc wybaczcie jeśli nie będzie czasami logiki w jakimś zdaniu. Dlaczego projekt GrandTruck na GTA V w ogóle powstał, chyba nostalgia mnie dopadła i ponowna chęć zbudowania atmosfery takiej jaka była na GrandTrucku w złotych czasach, wiem że to będzie trudne, bo stan Polskiej sceny jeśli chodzi o serwery jest tragiczny I w porównaniu do tego co mieliśmy na SA:MP czy MTA to mam wrażenie że scena serwerów GTA zaliczyła downgrade, zamiast upgrade z tymi możliwościami jakie tu są, Polska scena oparła się wyłączenie na serwerach stricte RP I do porzygu nie ma w czym wybierać, 1:1 powtarzalne schematy I trzymanie się tej samej sztywnej logiki - to moje odczucia, chętnie przeczytam wasze opinie na ten temat. Dlaczego to tyle trwało? Zacznijmy od początku bardzo to skracając, zacząłem robić grandtruck'a na platformę RAGE:MP, nie mając wcześniej styczności z platforma ani serwerami na GTA V, więc można to uznać za etap rozpoznawczy, szło mi tam strasznie mozolnie to, ale udało się wprawić w działanie GTA V I obsługę serwera, niestety okazało się że RAGE ma problem zabijający projekt, mianowicie nie ma tam synchronizacji naczep, co uniemozliwilo kontynuację prac. Uznałem że sam mogę nie dać rady i Rulez ściągnął Semiego, po kilku rozmowach I research'u postanowiliśmy przenieść pracę nad projektem na platformę ALT:V I tak się tam pomału, pomału robiło, bardziej Semi robił, niż ja na tą plaforme. W międzyczasie kiedy pracę posuwały się do przodu, platforma alt przestała dodawać aktualizacje, po czym ogłosili zamknięcie platformy I Semi zrezygnował z projektu. Więc indywidualnie znowu wziąłem się za projekt, powracając na platformę RAGE I próbując zrobić synchronizację naczep co się finalnie udało. (jeśli będzie kiedyś czytał to ktoś mający serwer na rage, nie - nie sprzedam tego systemu) w międzyczasie pobrałem sobie FiveM i postanowiłem sprawdzić jak wygląda stawianie serwera I pisanie pod tą platformę. Okazało się że z tych 3 platform na FiveM, najwygodniej mi się to robi, więc biorąc pod uwagę ryzyko że RAGE też się może niedługo zamknąć, bo FiveM to jedyna oficjalna platforma od Rockstara, postanowiłem że to co zrobiłem na Rage, przepisze na fivem. Więc finalną platforma serwera grandtruck zostaje FiveM. Dlaczego nie było żadnych informacji? Przez tak wiele zawirowań I momentami brak czasu, lepiej było zabić oczekiwania I robić po cichu, niż smarować posty i nic by z tego nie wynikało Jak długo GrandTruck na GTA V będzie istniał? Do końca, jeśli będzie możliwość to i na GTA VI się zrobi Po starcie serwera, aktualizacje będą pojawiać się często, jako że jest to GTA V, startujemy z podstawy Grandtruck'a z SA:MP I to wszyscy gracze będą decydować w którą stronę skręci projekt, pomysły będzie można zamieszczać na forum I każdy pomysł będzie rozpatrywany, planuje poprawki błędów jesli jakieś się pojawia wprowadzać z dnia na dzień a aktualizacje w momencie kiedy uzbiera się więcej sensownych pomysłów do wdrożenia. Startujemy też bez własnych obiektów, luke w tym wypełnią publiczne rozwiązania, z czasem zostaną zastąpione naszymi obiektami. Czy będzie obowiązkowy Voice chat? Na serwerze jest dodany voice chat, ale nie będzie on obowiązkowy jak na większości serwerów, chat będzie w stanie to zastąpić. Czy będzie white-lista Nie będzie, wiem że jest problem z cheaterami na GTA:V, ale na SA:MP mieliśmy jeden z najbardziej zabezpieczonych serwerów z całej sceny SA:MP, tutaj to zostanie powtórzone, natomiast chwilę to potrwa i autorski antycheat będzie stale rozwijany, ale żeby go rozwinąć tak aby działał skutecznie to niestety ale potrzebni są cheaterzy, podstawowe najważniejsze funkcje cheatow już zostały zablokowane Serwer zostanie odpalony 25 kwietnia 2026 roku w wersji beta - statystyki nie będą zapisywane, a oficjalny start odbędzie się 1 maja 2026 roku i od tego momentu statystyki będą zapisywane. Po testach beta, zostanie wstawiony temat opisujący wszystkie systemy oznaczony wersją 0.1v |